О Удружењу


Удружење грађана ''Српски четници'' бави се организованим деловањем, законски дозвољеним средствима на пољу одбране српских националних интереса, као и културе, традиције и православне вере. Баштинимо четничке традиције, које се у основи огледају у неговању успомене на зачетак отпора српског народа страним завојевачима почетком 20. века. Комитска и четничка организација која је била актуелна пре и у току Првог светског рата имала је велики значај за очување српске националне свести на угроженим подручјима. 

Након уједињења свих Срба 1918. године престала је да постоји потреба за организованим оружаним деловањем, али су четничка удружења и наставила да раде и у мирнодопском периоду између два велика рата. Њихов главни циљ био је да подсете српски народ на херојске дане када се слобода бранила и освајала оружјем. Непријатељи српског народа су настојали да умање значај четничких организација, али су оне одолевале упркос томе, и развијале су своје одборе широм земље, сарађујући са разним националним и соколским спортским организацијама. 

Дешавања у земљи и свету су указивала на то да српском народу прети уништење са свих страна, и када је почела нова национална трагедија нападом фашистичке Немачке, народ се није много двоумио. Једини логичан избор у том тренутку је био ''У ЧЕТНИКЕ МИЛИ РОДЕ''! По слободним југословенским планинама развиле су се поред државне, и црне заставе са јасним порукама: ''СЛОБОДА ИЛИ СМРТ'', ''ЗА СЛОБОДУ И ЧАСТ ОТАЏБИНЕ'' и слично. 

Издаја западних савезника и убиство генерала Михаиловића резултирало је коначним уништењем четничког отпора и дошло је до пада српског народа у ново ропство - комунистичко. Неговање четничких традиција се наставило илегалним путем, уз подршку емиграције, али пре свега захваљујући слободарским осећањима српског сељака. 
Након полувековне комунистичке диктатуре, на бранику отаџбине су се опет нашли - четници. У крвавом грађанском рату на простору бивше СФРЈ српски народ се организовао да брани своја огњишта, и у томе се идентификовао са четницима - герилцима који су тада већ дубоко били укорењени у народну свест. 

Данас у условима безнађа и националног понижења, дужност сваког нормалног човека је да не прихвати окупацију своје земље. Окупација се спроводи споља и изнутра. 
Власт нам говори да је наш интерес интеграција са Европом, Европа нам говори да је наш интерес да Косово и Метохију предамо Шиптарима, Шиптари нам говоре да је наш интерес - да не постојимо. 

Српски народ мора да увиди превару, мора да каже СТОП ИСПИРАЊУ МОЗГА. Настојаћемо да вратимо национално достојанство, част и понос српског народа. Одбрана породичних вредности је примарни циљ у условима свеопштег насртаја болесне пропаганде.
Знамо да у томе нисмо сами. Наш узор је Русија. Наша снага је Русија. У критичним историјским моментима српска држава се могла ослонити само на Царску Русију. Бог на небу, Русија на земљи.

СРПСКИ ЧЕТНИЦИ
За Слободу и Част ОтаџбинеПогледајте још: Четнички барјак - овде

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Четнички_Загребљанин_133729. октобар 2020. 10:28

      Бог ти помогао. За слободу Краљевине Југославије! Поздрав из Загреба свим браћама Четницима!

      Избриши